На фона на напрежението около Луковмарш - две шествия се проведоха в столицата. Антикомунистическа демонстрация под надслов Марш на

...
На фона на напрежението около Луковмарш - две шествия се проведоха в столицата. Антикомунистическа демонстрация под надслов Марш на
Коментари Харесай

Две шествия в центъра на София: Проведоха се демонстрации против фашизма и против комунизма

На фона на напрежението около „ Луковмарш ” - две шествия се проведоха в столицата. Антикомунистическа демонстрация под надпис " Марш на толерантността " против поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор събра стотици младежи на площад „ Света Неделя “. А по-рано през деня - десетки жители проведоха протест срещу фашизма под наслов " Без нацисти по улиците ни! "

Въпреки възбраната, младежи, облечени в черно и развяващи български флагове, се събраха на площад „ Света Неделя “ към 15.00 часа. Под засилена полицейска защита хората потеглиха по улиците „ Алабин “ и „ Граф Игнатиев, потвърждавайки, че това не е Луковмарш, а шествие за почит на жертвите на комунизма. 

Още вчера кметът на София Васил Терзиев удостовери, че няма издадено позволение за провеждането на Луковмарш.

С позиция срещу провеждането на демонстрацията  излезе и Министерството на външните работи, което се афишира срещу плануваното осъществяване на " Луковмарш ". Омразата, дискриминирането и антисемитизмът нямат място в нашата страна, акцентират от ведомството.

Политически партии също се оповестиха срещу провеждането на събитието. ГЕРБ излезе с безапелационна позиция, в която се опълчва на опитите за обновяване на „ срамното за България събитие “.

От " Продължаваме промяната " обявиха, че осъждат " всяка форма на неонацизъм и неофашизъм в България ". 

А от Българската социалистическа партия посочиха, че  винаги са се противопоставяли на реабилитацията на фашизма.

По-рано в центъра на София се проведе и шествие под наслов " Без нацисти по улиците ни! ". Протестиращите разпънаха банер с надпис „ Без нацисти по улиците “ и „ Борба против фашизма, сексизма и расизма “. Сборният пункт на протестиращите беше пространството до езерото „ Ариана “. Малко по-късно потеглиха на шествие, което докара до прекъсване на придвижването в региона на „ Орлов мост “.

Със заповед на Столичната община е прекъснато провеждането на Луковмарш, оповестиха от пресцентъра на институцията. Заповедта е издадена, откакто от Столичната дирекция на вътрешните работи е получено съобщение до кмета, че в региона на Националния замък на културата се събират представители на уредника и техни последователи за осъществяване на възпоменателно траурно шествие в памет на военачалник Луков, което не е в съгласие от Столичната община. В уведомлението е посочено, че шествието ще докара до нарушение на публичния ред.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР